Informatiepunt

Het Informatiepunt is er voor iedereen die vragen heeft op het gebied van taal, digitaal, geld, werk, gezondheid of op juridisch gebied.

We organiseren elke vrijdag een inloopspreekuur in HuB.Kerkrade.
Dit is van 10:00-12:00 uur.
Dit is gratis en je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek.

De bibliotheek werkt hierbij samen met verschillende organisaties. Je kunt hen vragen stellen en ze organiseren wekelijks workshops waar je aan mee kan doen. 


Vijf basisvaardigheden

Het Informatiepunt is ontstaan vanuit de schijf van vijf basisvaardigheden. Deze vaardigheden zijn nodig om mee te kunnen doen in de samenleving.

Lezen, schrijven en rekenen

Heb jij moeite met lezen en/of schrijven? Dat is helemaal
niet raar of gek. Heel veel mensen in Nederland hebben moeite te lezen,
schrijven of rekenen. Maar dit maakt meedoen in de samenleving en jezelf
ontwikkelen wel extra lastig. Lezen en schrijven staan aan de basis van alles.

Digitale vaardigheden

Ons leven speelt zich steeds meer online af. Van je bankzaken regelen, belastingaangifte doen, een treinreis plannen of zelfs solliciteren. Digitale vaardigheden zijn tegenwoordig vereist om mee te kunnen doen in de maatschappij. Maar wat als je dit moeilijk vindt? De bibliotheek biedt hulp met bijvoorbeeld computercursussen.

Financiële vaardigheden

Hoe krijg ik grip op mijn geld? Om de boodschappen te betalen of de vaste lasten zoals de huur. Krijg meer grip op je huishoudportemonnee of om weerbaarder te worden voor financiële tegenvallers door onverwachte situaties.

Sommige kinderen kunnen om financiële redenen niet meedoen aan activiteiten zoals een schoolreisje, zwemles, sport- of muziekonderwijs. Ken of ben je iemand waarbij dit ook speelt? Het Informatiepunt helpt je verder.
 

Sociaal en juridische vaardigheden

Heb je een conflict met de buren of met de overheid? Of wil je weten wat je rechten en plichten zijn op je werk? Het Informatieplein helpt je verder met je vragen over echtscheiding en alimentatie, ziekte, werk en arbeidsongeschiktheid, UWV, politie en strafrecht.

Gezondheidsvaardigheden

Maak je je zorgen om de gezondheid van je naaste. En weet je niet welke weg je moet bewandelen om hulp te krijgen? Of ben je mantelzorger en vergeet je jezelf wel eens? Of kom je graag in contact met lotgenoten? Bij het Informatiepunt kun je terecht met je vragen.


Onze partners

Op de agenda

Wil jouw organisatie ook meedoen in het Informatiepunt? Neem dan contact op met Céline Jussen via c.jussen@bibliotheekkerkrade.nl.