Veelgestelde vragen

Lenen en abonnementen

Overal lenen en terugbrengen?

Ja, binnen de Parkstad Limburg Bibliotheken mag je met het abonnement overal in onze 23 vestigingen lenen en terugbrengen.

Wat kost een abonnement en hoeveel kan ik lenen?

Je hebt de keuze uit 3 abonnementen: Basis, Comfort en Royaal. Afhankelijk van welk abonnement je kiest staat ook beschreven hoeveel media je mag lenen. <lees meer>

Is er een opzegperiode waar ik rekening mee moet houden?

Nee, dat is niet nodig. Je abonnement gaat in op de dag van aanmelding. Als jouw jaar abonnement bijna voorbij is, sturen wij een verzoek om weer voor het volgende jaar te betalen. Het is aan jou om te bepalen of je dat ook wilt. Desgewenst kun je je overigens op elke dag van het jaar weer afmelden.

Wat is een Parkstadabonnement?

Bezit jij een pas van één van de bibliotheken in Parkstad? Dan kun je met die pas terecht in alle andere bibliotheken in Parkstad. 

Wat is het verschil tussen reserveren en aanvragen?

Een boek dat in het bezit is van een of meer vestigingen van de Parkstad Limburg Bibliotheken kun je reserveren. Hier kunnen kosten aan verbonden zijn. Hebben wij het boek helemaal niet, maar andere bibliotheken wel? Dan kun je het aanvragen in de rest van Nederland. Ook daar zijn kosten aan verbonden.

Wat heeft de bibliotheek te bieden?

Hoe zit het met e-books?

Met je bibliotheekpas mag je gratis e-books lenen. <lees meer>

Wat kan ik allemaal vinden in de bieb?

Behalve boeken voor alle leeftijden, zijn er ook kranten en tijdschriften en bladmuziek*. Naast deze gedrukte media zijn er luisterboeken, taalcursussen en dvd’s. Er zijn gedrukte naslagwerken, maar ook computers waarop digitale naslagwerken beschikbaar zijn. Denk hierbij aan kranten, Consumentenbond, medische naslagsites, OV-reisinformatie en routeplanner, uittreksels en recensies etc. IEDEREEN kan hier gebruik van maken! Pas als je iets wilt lénen heb je een geldige bibliotheekpas nodig.

*bladmuziek is niet in alle vestigingen beschikbaar

Kan ik met mijn laptop, telefoon of tablet in de bieb draadloos internetten?

Ja, dat kan in veel bibliotheken. Vraag aan de balie even om de toegangscode.

Ik ben slechtziend, wat nu?

Kleine letters. Grote letters. Passend lezen.

Moeite met de lettergrootte in onze boeken? Dan kan onze collectie grootletterboeken een uitkomst zijn. Dit zijn boeken die in een zeer groot lettertype gedrukt zijn.
Lukt dan ook nog niet of niet meer, dan kan onze collectie luisterboeken wellicht een oplossing zijn.
Luisterboeken zijn boeken die op een cd zijn ingesproken. 
Als beide mogelijkheden geen oplossing zijn, dan kunt u gebruik maken van de dienstverlening van passend lezen. Dit is een landelijke organisatie.
www.passendlezen.bibliotheek.nl