Pierre Rietrae - Dvorak op weg naar de nieuwe wereld

25 januari 2023, van 14:00 tot 16:00 | Bibliotheek Voerendaal

Kosten: Gratis leden, 2,50 euro voor niet-leden

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Maandelijkse klassieke muzieklezing door musicus en voormalig directeur van de muziekschool Pierre Rietrae. Aan de hand van luistervoorbeelden krijg je meer achtergrondinformatie, details en wetenswaardigheden te horen. Neem goede oren mee en geniet van de prachtigste muziek. Voorkennis is niet nodig.

Antonin Dvorak wordt geboren op 8 september 1841 in de buurt van Praag. 1 jaar eerder in 1840 waren zijn ouders getrouwd. Ze werken beiden in een slagerij annex restaurant, dat ze hebben geërfd van hun ouders.
U begrijpt het al in een herberg wordt volksmuziek gemaakt en gezongen, vandaar zijn enorme kennis van de folkloristische muziek.
Vanaf 1859, hij is dan 18 jaar, werkt hij in het orkest van Praag als altviolist, hij wordt lid van het Nationale Opera-orkest en de vrije tijd besteedt hij aan componeren. Zijn internationale doorbraak begint in 1874, Dvorak is dan 33 jaar. Brahms ontdekt hem en zorgt voor een stipendium en zo wordt Dvorak leraar aan het conservatorium in Praag en krijgt hij als componist bekendheid in Bohemen, maar ook in Wenen. Hij maakt reizen naar Rusland en Engeland en door het stipendium van Brahms kan hij stoppen als altviolist om al zijn tijd aan componeren te wijden. Het is de periode van veel Slavisch getinte werken zoals zijn Slavische dansen en zijn eerste symfonieën. De Boheemse school heeft nogal wat muzikanten voortgebracht zoals Stamitz, Richter, Filtz, Smetana en Dvorak en Jancek. U hoort bij deze componisten steeds volksmuziek en liefst volksdansen, de muziek is altijd romantisch met een beetje weemoed, lief, niet moeilijk, duidelijk gecomponeerd.

Aanmelden: info@bibliotheekvoerendaal.nl of 045 - 5752471