Muzieklezing Pierre Rietrae - DE VOLWASSEN MOZART IN EEN WERELD DIE HEFTIG IN BEROERING IS

14 maart 2023, van 14:00 tot 16:00 | HuB.

Kosten: Gratis leden, 2,50 euro voor niet-leden

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Maandelijkse klassieke muzieklezing door musicus en voormalig directeur van de muziekschool Pierre Rietrae. Aan de hand van luistervoorbeelden krijg je meer achtergrondinformatie, details en wetenswaardigheden te horen. Neem goede oren mee en geniet van de prachtigste muziek. Voorkennis is niet nodig.

We stappen in het leven van Mozart vanaf zijn 25ste. Hij is tegen de wil van zijn vader getrouwd met Konstanze Weber en er breekt een succesvolle periode in Wenen aan.
Echter op het einde van de 18e eeuw komen miljoenen mensen in Europa in opstand tegen het systeem dat was gebaseerd op oude rechten en privileges die niet voorkomen uit wat je presteert, maar over je afkomst en milieu en dat eindigt in de Franse revolutie.
Mozart heeft geen blauw bloed en behoort niet tot de aristocratie, waardoor hij gelijk wordt gesteld met bedienden. In het Wenen van Mozart draait het leven geheel rond het keizerlijke hof. Joseph II, zoon van Maria Theresia is inmiddels keizer.
Met name de Italiaanse muziek wordt erg bevorderd en complete operagezelschappen en componisten worden naar Wenen gehaald en deze Italiaanse componisten zien in Mozart een bedreiging. Zij verspreiden de dolste leugens en de gemeenste praatjes die hem tot de dood achtervolgen en dit wordt ook nog eens voortdurend aangewakkerd door Salieri.

Aanmelden: info@bibliotheekkerkrade.nl of
045 - 763 05 20.