Muzieklezing Pierre Rietrae - DE LIEDERENCYCLUS “DIE WINTERREISE” VAN SCHUBERT

10 januari 2023, van 14:00 tot 16:00 | HuB.

Kosten: Gratis leden, 2,50 euro voor niet-leden

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Maandelijkse klassieke muzieklezing door musicus en voormalig directeur van de muziekschool Pierre Rietrae. Aan de hand van luistervoorbeelden krijg je meer achtergrondinformatie, details en wetenswaardigheden te horen. Neem goede oren mee en geniet van de prachtigste muziek. Voorkennis is niet nodig.

De Weense componist Frans Schubert (1797-1828) is een bruggenbouwer tussen de klassieke periode van Haydn, Mozart en Beethoven en de romantiek.
Schubert is vóór alles de grootmeester van het lied. Zijn liederen voor zangstem en piano zijn met name door de prachtige begeleiding zeer gevoelig. Ja en de romantiek.. dat is de tijd van het mooie verhaal of gedicht.
“Die Winterreise” op gedichten van Wilhelm Müller is een liederencyclus waar in deze lezing op wordt ingezoomd. Wilhelm Müller schreef zijn gedichten en vroeg op 15 december 1822 aan de componist Bernhard Josef Klein of die er muziek op zou kunnen zetten. Schubert kwam een avond op bezoek bij Klein en zag in zijn kleine bibliotheek de gedichten staan. De teksten trokken hem heel erg aan. Schubert was een breekbaar mens, veel ziek en deze teksten raakten zijn hart. Schubert componeerde in vele genre’s. Samen met Mozart, Telemann en Heiter Villa Lobos behoort hij tot de productiefste componisten. Hij componeerde opera’s, missen, symfonieën, kamermuziek, pianowerken en meer dan 600 liederen.

Aanmelden: info@bibliotheekkerkrade.nl of
045 - 763 05 20.