Muzieklezing Pierre Rietrae: interpretatie en uitvoeringspraktijk

9 juni 2022, van 14:00 tot 16:00 | HuB.Bibliotheek Kerkrade

Kosten: Gratis leden, €2,50 voor niet leden

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Musicus en voormalig directeur muziekschool Pierre Rietrae legt op een gedetailleerde, aanschouwelijke en prettige manier klassieke muziek uit, aan de hand van luistervoorbeelden. Tijdens de lezing gaat u vooral genieten, u krijgt achtergrond informatie en u wordt geattendeerd op details en wetenswaardigheden. Neem goede oren mee, want notenlezen of voorkennis is niet nodig.

INTERPRETATIE EN UITVOERINGSPRAKTIJK (ontdek de verschillen)

Wanneer je een opname beluistert van een werk van bijvoorbeeld Beethoven kan deze opname anders klinken dan een andere opname van het zelfde werk. Hoe kan dit? De dirigent werkt vanuit de partituur en probeert uit de noten en het bijschrift te achterhalen wat de componist bedoelt, maar: zijn alle noten uitgeschreven? Staat het tempo erbij? Is het werk voorzien van dynamische tekens, harder, zachter, versnellen, vertragen? Staat er iets over de bezetting van het orkest? Heeft de componist een tekst toegevoegd om duidelijk te maken wat hij bedoelt. Spelen de orkestleden op oude instrumenten of op hedendaagse instrumenten? Heeft de dirigent zich verdiept in de uitvoeringspraktijk van vroeger en wil hij die benaderen? Kiest de dirigent voor authentieke uitvoeringspraktijk of voor een uitvoering waar iedereen graag naar luistert en kiest hij voor de plaatverkoop? En weten we wel hoe er een aantal eeuwen geleden gemusiceerd werd?
Samen vergelijken we 2 uitvoeringen van hetzelfde muziekwerk uit verschillende stijlperiodes en is het aan u om een keuze te maken voor welke uitvoering u kiest en daarnaast proberen we verschillen te ontdekken.

Aanmelden: info@bibliotheekkerkrade.nl
of 045-7630520