Muzieklezing Pierre Rietrae

10 februari 2022, van 14:00 tot 16:00 | HuB.Bibliotheek Kerkrade

Kosten: Gratis leden, €2,50 voor niet leden

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Musicus en voormalig directeur muziekschool Pierre Rietrae legt op een gedetailleerde, aanschouwelijke en prettige manier klassieke muziek uit, aan de hand van luistervoorbeelden. Tijdens de lezing gaat u vooral genieten, u krijgt achtergrond informatie en u wordt geattendeerd op details en wetenswaardigheden. Neem goede oren mee, want notenlezen of voorkennis is niet nodig.

SPIRITUALITEIT IN HET REQUIEM DOOR DE EEUWEN HEEN

Bij het afscheid nemen van de overledene neemt het requiem een belangrijke plaats in: het biedt spiritualiteit, troost en rust. “Requiem aeternam dona eis Domine” betekent: Heer geef hen de eeuwige rust. In de katholieke kerk is het leven op aarde een tranendal en wordt de mens door de dood opgenomen in de hemel. In de protestantse kerk is daarnaast de “Dag des oordeels”, het Dies Irae even belangrijk.
En vanaf 800 tot heden wordt de Latijnse requiem mis in de katholieke kerk gepraktiseerd.
In deze lezing beluisteren wij naast het requiem van o.a. Mozart, Verdi. Faure, Duruflé, Britten, Jenkins, Rutter, ook de grote werken onder de titel troostmuziek van o.a. Brahms, Barber en Gilkerson.
Juist in een mis/dienst voor de overledene maakt troostrijke muziek grote indruk omdat wij meeleven en openstaan voor alle indrukken. Daarom staan in de top 100 de requiems steeds hoog genoteerd.

Aanmelden: info@bibliotheekkerkrade.nl
of 045-7630520