Lezing Doris Schillings - Trier

17 juni 2022, van 14:00 tot 16:00 | HuB.Bibliotheek Kerkrade

Kosten: Gratis leden, niet leden €2,50

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Trier is een gezellige stad aan de Moezel. Zij is in 16 v. Chr. onder keizer Augustus gesticht. De meeste van de indrukwekkende monumenten hebben hun oorsprong in de Romeinse tijd. Uit de bloeiperiode van het keizerrijk zijn nog resten te zien van het amfitheater en de ooit gigantische stadsmuur met de Porta Nigra als een van de burchtpoorten. Later is Treveris onder keizer Constantijn zelfs een keizerlijke residentie. Uit deze tijd zijn de Keizerthermen, de Basilica en een dubbele christelijke kerk.

Na de val van het Romeinse Rijk wordt de stad veroverd door verschillende stammen (Franken, Hunnen) en beleeft zij in de Middeleeuwen en de Vroeg-Moderne Tijd een geschiedenis met steeds wisselende overheersers.

Romeinse monumenten worden op de meest ingenieuze wijze verbouwd en aan de stedelijke en christelijke behoeften aangepast. Zoals de Porta Nigra, die kerk wordt, of de Basilica, die vesting, paleis van de vorstbisschop en tenslotte kerk wordt. Uit de Constantijnse basilieken komen de Dom en de Liebfrauenkirche voort; de eerste met kostbare relieken geschonken doorde Hl. Helena, de tweede is een uitzonderlijke centrale bouw. In deze eeuwen wordt de stad echter ook bewoond door zelfbewuste en welvarende burges, waarvan de luxe woonhuizen getuige zijn.

In de XIX. en XX. eeuw is Trier nog strijdappel tussen Frankrijk en Pruisen/Duitsland en de inwoners veranderen geregeld van nationaliteit. In de XIX. eeuw wordt er Karl Marx geboren, de econoom en filosoof, die voor de geschiedenis van de XX. eeuw van zo groot belang is geweest.

In de Tweede Wereldoorlog is de stad getroffen door zware verwoestingen. Na de oorlog start men niet alleen met de herbouw, maar ook met grote opgravingen om de schatten uit het verleden te laten herleven. Trier is echter niet alleen een ‘openluchtmuseum’, maar een bruisende moderne stad. De indrukwekkende St. Michael-kerk uit de late XX. eeuw is hier getuige van.

Trier is dan ook zeker een boeiende en gezellige stad om er een bezoek aan te brengen.