Lezing Doris Schillings - Luik

20 mei 2022, van 14:00 tot 16:00 | HuB.Bibliotheek Kerkrade

Kosten: Gratis leden, niet leden €2,50

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Luik is zo dichtbij, maar ook bij velen zo onbekend.

Deze Belgische stad met nu ca 190.000 inwoners heeft haar oorsprong in de Romeinse tijd(Leodicum) aan de weg van Tongeren naar Trier. Na de kerstening heersen er meer dan 1000 jaar lang vanaf 717 (de stad neemt de bisschopszetel over van Maastricht) tot 1795 (inname door de Fransen) de prins-bisschoppen, die wereldlijke en geestelijke macht verenen. Van hen is nog het paleis te zien, dat door de eeuwen heen verschillende boeiende bouwfases heeft gekend.

Aan de kerkelijke dominantie herinneren ook grote kerken, die het hele panorama van middeleeuwse architectuur representeren. De aan Lambertus gewijde kathedraal echter is tijdens de Franse Revolutie vernietigd en niet meer herbouwd. Al sinds de XVI. eeuw is Luik ook een stad van ambacht, industrie en handel; zo is er een belangrijke wapenindustrie, die met de invoering van de stoommachine vanaf 1720 een vroege Industriële Revolutie inzet. Later wordt de stad economisch gedomineerd door mijnbouw en staalindustrie, die een duidelijke stempel op de stad drukken. Wanneer echter beide branches in verval raken, leidt dit tot grote problemen in de stad en ontstaat het grauwe, verarmde Luik van de late XX. eeuw.

Pas in de laatste decennia bloeit de stad weer op, worden oude monumentale bouwwerken gerestaureerd en ontvangen vaak een nieuwe bestemming. In de context van deze renaissance is ook te zien de nieuwbouw van het station Guillemins ontworpen door de Spaanse architect Santiago Calatrava. Als een vreemd ruimteschip ligt de golvende witte constructie in de stad. Duidelijk te zien is het afwegen tussen functionaliteit en schoonheid, tussen gebruiksgemak en esthetiek, tussen gedurfde artistieke keuzes en de noodzaak het voortdurend te moeten schoonmaken.