Lezing Doris Schillings - Laurens Bisscheroux

8 juni 2023, van 19:00 tot 21:00 | HuB.

Kosten: Gratis leden, niet-leden 2,50 euro

Maandelijkse cultuur-historische lezing door kunsthistorica Doris Schillings.

Inhoud

Eygelshoven, 1934 - Heerlen, 1997, een architect en kunstenaar.

In jonge jaren twijfelt hij tussen twee roepingen: kunstenaar of priester. Zijn vader heeft een bouwbedrijf en kiest voor de praktische oplossing: de zoon als opvolger in de zaak. Na het kleinseminarie en de MULO volgt hij eerst een opleiding aan de kunstnijverheidsschool in Maastricht en vervolgens aan de MTS /HTS. Vanaf 1957 werkt hij in de timmerwerkplaats van zijn vader en ontwerpt meubels.
Samen met anderen richt hij eerst het “Euroteam” op, dat meubelontwerp verbindt met architectuur en planologie, en in 1960 een eigen architectenbureau.
Tussen 1960 en 1980 volgen spraakmakende ontwerpen voor karakteristieke bouwwerken, die deels tot iconen worden in de Oostelijke Mijnstreek. - Ware het niet, dat men met veel van zijn gebouwen erg oneerbiedig omgaat. Dit roept de vraag op: welk recht een architect nog heeft m.b.t. zijn werk wanneer het is opgeleverd?
De Rodahal, het meest karakteristieke gebouw van Kerkrade, ontworpen voor het WMC, met een uniek hangdaksysteeem, wordt gewoon zo verbouwd, dat de richting is gedraaid en de oorspronkelijke achterzijde met waterbekken en mozaïekmuur geheel verloederd.
Het Socioproject in Eygelshoven, een voor de tijd bijzonder complex van sociaal-culturele openbare ruimte met alle voorzieningen, waaraan het gemeenschapsleven behoefte heeft, wordt zonder concept deels gesloopt, deels verbouwd en vooral van zijn bijzondere kleurenschema ontdaan.
Het iconische AZM-gebouw, in buiten- en binnenontwerp qua opbouw van de ruimtes, qua materiaalkeuze en kleurstelling geheel doordacht in een concept, wordt gewoon gesloopt i.p.v. gebruik te maken van de modulaire opbouw, die een uitbreiding volgens hetzelfde concept al had ingepland.
Alleen het politiebureau in Kerkrade, voor welk ontwerp Bisscheroux zich wegens de landelijke ligging heeft laten inspireren door de Zuid-Limburgse boerderijen, heeft de tijd zonder noemenswaardige verbouwingen doorstaan.
Jammer, dat de bezitter zo mag ingrijpen in het werk van de architect. Van de ‘Nachtwacht’ is eens een stuk afgeknipt, omdat die tussen twee deuren moest passen, maar zou u echt de ‘Mona Lisa’ kopen en er een snor op schilderen of de ‘Aardappeleters’ een biefstuk erbij schilderen?

Aanmelden: info@bibliotheekkerkrade.nl
of 045 -763 0520