Lezing Doris Schillings - Maand van de Spiritualiteit: “Symboliek”

9 februari 2023, van 19:00 tot 21:00 | HuB.

Kosten: Gratis leden, niet-leden 2,50 euro

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Maandelijkse cultuur-historische lezing door kunsthistorica Doris Schillings.

In een symbool worden een teken en een betekenis samengevoegd.
In ruime zin komen symbolen veelvuldig voor in het alledaags leven; vaak zonder dat men er zich van bewust is. Per vakgebied zijn er dan afspraken over welke betekenis welk teken heeft.
Symbolen in de kunst zijn sinds de vroegste tijden gebruikt; het zijn als het ware afkortingen van complexe en overdrachtelijke inhouden vergelijkbaar met spreekwoorden in de taal.
Zij kunnen zeer verschillende vormen hebben zoals abstracte of sterk gestileerde tekens, kleuren, vormen, planten, dieren of mensen. Deze laatste zijn de antropomorfe personificaties, die zijn te herkennen soms aan een enkel attribuut, soms aan ingewikkelde allegorieën.
Bij symboliek mag men niet vergeten, dat die alleen voor ingewijden leesbaar is.
Zo is de christelijke symboliek lange tijd deel van onze dagelijkse context geweest; door de ontkerkelijking wordt zij voor velen minder leesbaar. Ook zijn er talrijke geheime genootschappen met een eigen symboliek, die er nauw op toezien, dat niet-ingewijden hun symboliek niet begrijpen; vrijmetselaren, rozenkruisers, alchemisten of astrologen.
Door de Franse Revolutie en de daaruit voortkomende veranderingen verliezen de kunsten hun belangrijkste opdrachtgevers, de Kerk en de adel. De kunstenaars, gedwongen tot emancipatie, ontwikkelen meer individuele symboliek; naast de bestaande die niet verloren gaat.
Vanaf de prehistorische kunst tot de hedendaagse zal e.e.a. aan de hand van voorbeelden zijn te zien.

Aanmelden: info@bibliotheekkerkrade.nl of 045 -763 0520