Lezing Doris Schillings - Hoe de Drie Koningen naar Keulen kwamen

8 december 2022, van 19:00 tot 21:00 | HuB.

Kosten: Gratis leden, niet-leden 2,50 euro

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Maandelijkse cultuur-historische lezing door kunsthistorica Doris Schillings.

Inhoud

Volgens het evangelie van Mattheus komen een onbepaald aantal “wijzen uit het Oosten” bij koning Herodes op zoek naar de “pas geboren koning der Joden”. Nadat zij Jezus hebben gevonden, keren zij zonder nog eens bij Herodes aan te gaan, terug naar huis.

Nu liggen de stoffelijke resten van drie koningen in een drievoudige gouden schrijn in de Dom van Keulen. Hoe kwamen zij daar?

Een spannend verhaal van politiek - religieuze intriges, een complexe kwestie van machtsverhoudingen en rijkdom; en natuurlijk van christelijk geloof.
Volgens de legende zou de later heilige Helena, moeder van keizer Constantijn hun sterfelijke resten tijdens haar pelgrimage naar het Heilige Land hebben gevonden en meegenomen naar Constantinopel.
Vanaf 343 zijn zij te vinden in de Sant’Eustorgio-kerk in Milaan, waar zij als vroom geschenk van een zoon van Constantijn aan diens tot bisschop benoemde gouverneur in een sarcofaag komen te liggen; bijna zeven eeuwen lang en bijna vergeten.
Door politiek-religieus gekonkel tussen keizer Barbarossa, paus Paschalis III. en Reinald von Dassel, aartsbisschop van Keulen en tegelijk kanselier van de keizer, krijgt deze laatste in 1194 de relieken van de Drie Koningen cadeau en neemt hen mee naar Keulen.
Hier vinden zij een waardige rustplaats in een gouden schrijn met eromheen een grootse kerk. Natuurlijk leveren deze waardevolle relieken groot aanzien en grotere rijkdom aan de stad en haar bisschop; tot nu toe.

 

Aanmelden: info@bibliotheekkerkrade.nl
of 045 -763 0520