Historische lezing Martin van der Weerden

23 juni 2022, van 14:00 tot 16:00 | HuB. Bibliotheek Kerkrade

Kosten: Gratis leden, niet leden €2,50

Een reeks van historische lezingen door Martin van der Weerden

Thema: Van Eygelshoven naar Moskou; luitenant Henckens op sleeptouw met Napoleon

Het leven van Johannes Leonardus Henckens uit Eygelshoven werd bepaald door de opkomst en ondergang van Napoleon Bonaparte.
De komst van de Franse revolutionaire troepen in 1794 betekende voor Zuid Limburg het einde van een bijna middeleeuwse doornroosjesslaap. De Franse Tijd zou op den duur veel narigheid brengen. Maar het betekende ook het begin van veel wat ons vertrouwd is. De gemeentelijke indeling, straatnamen, huisnummers, gelijkheid voor de wet en bredere opleidingsmogelijkheden zijn maar enkele voorbeelden. “Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap” werden ook buiten Frankrijk warm onthaald.
Toen de Franse regering de dienstplicht invoerde, werd de oudste zoon van burgemeester Henckens door het lot aangewezen om in het Franse leger dienst te nemen. Napoleon Bonaparte was bezig om het kaartenhuis Europa danig door elkaar te schudden. In zijn 13-jarige diensttijd reisde luitenant Henckens naar schatting zo’n 20.000 kilometer te voet en te paard af, vaak onder erbarmelijke omstandigheden. Zijn in het Frans geschreven memoires herbergen een schat aan gegevens over deze spannende periode uit onze geschiedenis. In 1910 werden de memoires door de zoon van Henckens uitgegeven. Maar pas in 2004 kwam op initiatief van de plaatselijke heemkundevereniging een Nederlandse vertaling beschikbaar.

Over Martin van der Weerden
Martin van der Weerden was tot voor kort docent geschiedenis aan het Bernardinuscollege. Daarnaast is hij al tientallen jaren actief bezig met de geschiedenis van Oostelijk Zuid Limburg, met name via het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (LGOG) en vanaf 2010 met de rubriek “Van Nul tot Nu” in de regionale weekbladen.

info@bibliotheekkerkrade.nl of 045-76 30 520