HIP@HuB thematisch spreekuur - de mythe van de Bokkenrijders

29 maart 2022, van 14:00 tot 16:00 | HuB. Bibliotheek Kerkrade

Kosten: Gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Naast de open spreekuren organiseert HIP@HuB eens per maand een lezing. Tijdens deze thematische spreekuren komt een lokale of regionale erfgoedpartner een presentatie geven.

Bokkenrijders

In dit thematisch spreekuur zal Mathieu Huijnen, lid van de Stichting Fontes Rodenses, de mythe van de bokkenrijders terugbrengen tot zijn ware proporties: een diepzwarte bladzijde in de geschiedenis van onze regio. Niets geen roversbendes en zeker geen verzetsstrijders of Robin Hoods, maar wel een ordinaire slachtpartij van de meest weerloze burgers.

Van 1735 tot 1775 werd de bevolking op het grondgebiedvan het huidig Nederlands en Belgisch Limburggeterroriseerd door de eigen lokale autoriteiten. Onder hetvoorwendsel dat er roversbendes actief waren die eenverbond met de duivel gesloten hadden, werden er zo’n800 personen gearresteerd, onder grote folteringen tot een‘bekentenis’ gedwongen en op de meest gruwelijke wijzeter dood gebracht.

Mathieu Huijnen (1942), geboren en woonachtig in Kerkrde,is zo’n 15 jaar enthousiast lid van de Stichting FontesRodenses. De Fontes stelt zichten doel om documentenover de geschiedenis van Kerkrade, als deel van het landvan Rode, te verzamelen en voor nadere studie beschikbaarte maken.

Aanmelden
info@bibliotheekkerkrade.nl of 045-76 30 520