De bibliotheek zoekt helpende handen. Iets voor u? Iets voor jou?

Helpende handen

Kunt u ook niet wachten tot HuB eindelijk helemaal open gaat? Wij ook niet. Een inspirerend gebouw, met meer ruimte, meer openingstijden, meer activiteiten, en meer samenwerking tussen bibliotheek, theater, muziekschool en cultureel middenveld. Zo moet de nieuwe huiskamer van Kerkrade worden.

Daar kunnen wij wel een handje (of twee) hulp bij gebruiken. 

Wat vragen wij?

De bibliotheek heeft behoefte aan veel verschillende vrijwilligers.

 • Gastvrouw/gastheer in de bibliotheek
  U werkt op vaste tijden tijdens openingsuren. U ontvangt bezoekers, helpt bij de zelfbediening, of plaatst boeken terug.
 • Gastvrouw/gastheer activiteiten
  U assisteert bij activiteiten overdag of in de avonduren. U helpt bij het voorbereiden en opruimen van de ruimte, schenkt koffe of thee, helpt mee bij het ontvangen van de bezoekers. 
 • Gastvrouw/gastheer internet
  U werkt op vaste tijden tijdens openingsuren. U helpt internetklanten bij het aanmelden op de pc's of bij eenvoudige vragen zoals het afdrukken van treinkaartjes.
 • Taalhuisvrijwilliger
  U helpt mensen die problemen hebben met lezen en schrijven, of met de Nederlandse taal.
 • Af-en-toe vrijwilliger
  Soms hebben we hulp nodig bij een kortdurend project. een jurylid voor een wedstrijd, iemand die de kerstboom versiert, iemand die 8 keer voorleest op een school. 
 • Ik heb zelf een idee
  We zijn altijd op zoek naar nieuwe ideeën. Meldt u bij onze vrijwilligerscoördinator d.sweelssen@bibliotheekkerkrade.nl en we bekijken samen of we er iets moois van kunnen maken.

Wat bieden wij?

• De kans om mee te helpen HuB tot leven te brengen en het hart van Kerkrade te versterken.
• Afwisselend werk in een inspirerende omgeving.
• Goede begeleiding en een vast aanspreekpunt binnen uw team.
• Training en cursussen die passen bij uw werk.
• Een vrijwilligersverzekering.

 

Veelgestelde vragen

Waarom wil de bibliotheek met vrijwilligers werken?
De bibliotheek werkt met vrijwilligers om twee redenen. De gemeenschap vraagt van de bibliotheek om nieuwe taken op zich te nemen, zonder dat daar budget tegenover staat. Door de inzet van vrijwilligers kan de bibliotheek meer doen met haar budget. Bovendien zijn er taken waar vrijwilligers beter in zijn, bijvoorbeeld als taalcoach.
Daarnaast zijn er steeds meer burgers die zich graag inzetten voor hun gemeenschap, en zich bij de bibliotheek melden met de vraag of zij iets kunnen bijdragen. Door vrijwilligers in te zetten, wint de bibliotheek, wint de vrijwilliger, en wint de gemeenschap.

Verdringen vrijwilligers betaalde medewerkers?
Nee. Vrijwilligers worden ingezet voor extra taken waar nu geen tijd voor is. Er vindt dus geen verdringing plaats. Er worden zelfs extra uren vrijgemaakt voor vrijwilligerscoördinatie.

Ik heb geen tijd om structureel vrijwilliger zijn. Kan ik dan toch wat doen?
Dat kan, graag zelfs. U kunt zich melden als Af-en-Toe vrijwilliger. (Zo nu en dan). U kunt dan afhankelijk van uw en onze wensen gevraagd te worden of u wilt jureren bij een wedstrijd, wil voorlezen, wilt helpen bij een game-event, of de kerstboom opzetten, net waar we op dat moment behoefte aan hebben.

Betalen jullie een vrijwilligersvergoeding?
Vrijwilligers ontvangen een gratis abonnement op de bibliotheek en een kerstattentie. De bibliotheek betaalt verder de kosten omtrent scholing en indien nodig de Verklaring omtrent Gedrag.

Waarom heb ik voor sommige functies een Verklaring omtrent Gedrag (VOG) nodig?
De bibliotheek werkt met privacygevoelige gegevens en met kwetsbare groepen. Om risico’s voor de organisatie en voor de klanten uit te sluiten, wordt er voor sommige vrijwilligersfuncties een Verklaring omtrent Gedrag gevraagd. Meer informatie over de VOG vindt u hier. https://www.justis.nl/producten/vog/vog-beoordeling-in-het-kort/de-vog-beoordeling-in-het-kort.aspx