Zoektocht naar het paradijs

29 oktober 2017, van 14:00 tot 16:00 | Bibliotheek Kerkrade-Centrum

Kosten: Leden gratis, niet-leden betalen € 2,50

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Lezing met ontdekkingsreiziger Arita Baaijens i.h.k. van de Maand van de Geschiedenis

In het kader van de Maand van de Geschiedenis 2017, thema 'Geluk' is ontdekkingsreiziger, bioloog en schrijfster Arita Baaijens te gast in Bibliotheek Kerkrade-Centrum.
Arita Baaijens is lid van de Royal Geographical Society en ontving internationale erkenning en prijzen. In 2014 kreeg zij de Women of Discovery Humanity 2014 award en werd door de Spaanse Geografische Sociëteit uitgeroepen tot Traveler of the Year 2014. Zij publiceerde meerdere boeken, waaronder het bekroonde Desert Songs (2008).

In januari verscheen 'Zoektocht naar het paradijs', een onderzoek naar waarheid en werkelijkheid in het hart van Centraal-Azië (Atlas Contact). Het boek is genomineerd voor de Jan Wolkersprijs 2016. Haar projecten zijn grensoverschrijdend en multi-disciplinair. Grenzeloos nieuwsgierig bevraagt ze alles en opereert voor projecten het liefst op het snijvlak van wetenschap, kunst, natuur en traditionele kennis.
'Zoektocht naar het paradijs'  is een onderzoek naar waarheid en werkelijkheid in het hart van Centraal-Azië. Na een persoonlijke crisis reist Arita Baaijens af naar het Altajgebergte in het zuidwesten van Siberië, waar het legendarische Shambhala te vinden zou zijn, een aards paradijs in een doolhof van gletsjers en ravijnen. Onvermoeibaar trekt de reizigster te paard over besneeuwde bergen en door donkere wouden waar wolven en beren wonen. Onderweg ontmoet ze keelzangers, stoere herders, biologen, sjamanen, kluizenaars, professoren en profeten, maar het paradijs blijft onvindbaar, zelfs na jaren zoeken. Baaijens raakt geïntrigeerd door het geloof van lokale bewoners in de heilige natuur en vraagt zich af hoe landschap en geest elkaar beïnvloeden. Hoe fantasie zich van de werkelijkheid onderscheidt. En of wetenschap het monopolie op waarheid bezit. 'De zoektocht naar het paradijs' zet het leven van de ontdekkingsreizigster weer op de rails. 

Baaijens: 'Onverdeelde aandacht aan iets of iemand schenken, we zijn de kunst bijna verleerd terwijl het zo heilzaam kan zijn. De afwezigheid van mensen en gebouwen doet me beseffen hoeveel energie de bewoonde wereld gewoonlijk opslurpt. De Westerse cultuur is waarschijnlijk de enige die de natuur objectiveert en buiten zichzelf plaatst. De natuur is een mooi decor om in te lopen, of het dient een economisch nut. In veel culturen is die scheiding veel minder absoluut.

Deze boeiende middag wordt aangeboden in het kader van 100 jaar Bibliotheek Kerkrade en is voor biebleden gratis toegankelijk. Niet-leden betalen 2,50 euro.
A.u.b. wel vooraf reserveren i.v.m. het beperkt aantal plaatsen via: info@bibliotheekkerkrade.nl 

Is geluk alleen een product van deze tijd of zijn mensen altijd bezig het geluk te vinden? In oktober spoelt de Maand van de Geschiedenis terug rond het thema Geluk. Van gelukzoekers tot weldoeners, van Fortuna tot vrijheid. Verwacht een bijzonder mooi programma met actuele talks, festivals, tours, tentoonstellingen, verkiezingen, tv- en radioprogramma’s, boeken en meer. Meer info over de Maand van de Geschiedenis op: www.maandvandegeschiedenis.nl