Week van de Alfabetisering

4 september 2017 t/m 10 september 2017 | Bibliotheek Kerkrade-Centrum

Kosten: gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

WvdA

Doe mee!

2,5 miljoen volwassenen in ons land zijn laaggeletterd. Zij lopen tegen een heleboel problemen aan. Denk aan solliciteren. Een bijsluiter lezen. Geldzaken bijhouden. Maar ook je kind voorlezen. Letters en cijfers zijn overal, dus het probleem ook. Helaas weten te weinig mensen in Nederland van dit probleem af. En hoe meer mensen ervan af weten, hoe meer we kunnen doen. Daarom organiseert Stichting Lezen & Schrijven van 4 tot 10 september de Week van de Alfabetisering met als thema: een goede daad is het delen waard.

Uit onderzoek blijkt dat zo'n 7.000 Kerkradenaren een taalachterstand hebben. Dat is 17 procent van de totale bevolking. Landelijk hebben zo'n 13 procent van de mensen moeite met lezen.
Ook het Taalhuis in Bibliotheek Kerkrade organiseert een goede daad.

Wereldalfabetiseringsdag vrijdag 8 september 10-12 uur: Opening van het eerste Taalcafé in Taalhuis Kerkrade
De feestelijke opening zal in de vorm van een workshop plaatsvinden, met de titel:TAAL & MUZIEK. Tijdens het eerste Taalcafé van Taalhuis Kerkrade zal de link tussen taal en muziek gelegd worden. In een aantal muzikale opdrachten zullen deelnemers het belang van taal in muziek ervaren. Hoe schrijf je zelf een mooie songtekst en waarom zijn woorden soms makkelijker om te zingen? Wil jij graag liedjes maken en samen zingen tijdens een gezellige ochtend? Onder het genot van een kopje koffie?Kom dan naar ons eerste feestelijke Taalcafé. Het is gratis toegankelijk voor iedereen die de Nederlandse taal moeilijk vindt maar door middel van muziek wil ‘spelen’ met taal. We starten om 10 uur. De workshop wordt verzorgd door Lea Lomans en Ellen Verheijen. 

Na dit eerste Taalcafé zal iedere eerste woensdag van de maand van 10 tot 12 uur het Taalcafé plaatsvinden in het Taalhuis van Bibliotheek Kerkrade
Het Taalhuis van Bibliotheek Kerkrade zal ook aanwezig zijn bij de openbare lessen die Arcus zal geven voor mensen die de Nederlandse taal moeilijk vinden.

Woensdag 6 september in het Catharina Hoes, Lambertistraat 12, 10-11 uur
Donderdag 7 september in de Buurtkamer Heilust, Geraniumstraat 7, 10-11 uur.