Utrecht, Caravaggio en Europa

18 december 2018, van 14:00 tot 16:00 | HuB. Bibliotheek Kerkrade

Kosten: Leden gratis, niet-leden betalen € 2,50

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Lezing door kunsthistorica Doris Schillings

Michelangelo Merisi, oftewel Caravaggio, 1571-1610, heeft een leven, dat even bewogen is als zijn kunst: verblindend licht en duistere schaduwen, passionele liefde en even passioneel geweld, grote gebaren en verhalen over dramatische gebeurtenissen in een vaak rauw realisme. 
Zijn stijl verovert als theatraal-dramatische Barok Europa en in de eerste decennia van de XVII. eeuw komen tal van schilders naar Rome om zich door zijn werken te laten inspireren. Tussen 1600-1630, de kernperiode van het Europees caravaggisme, werden in Rome 2700 kunstenaars geregistreerd, waarvan 572 buitenlanders. Ze bezochten dezelfde kerken en collecties. Ze spraken elkaar. En ze schilderden! Dezelfde thema’s, dezelfde inspiratiebronnen, maar in uitwerking totaal verschillend.

De Utrechtse schilders Dirck van Baburen, Hendrick ter Brugghen en Gerard van Honthorst zijn onder hen. Zij volgen de revolutionaire stijl van Caravaggio na, maar ieder op zijn persoonlijke wijze voortkomende uit hun Nederlandse, Italiaanse, Spaanse, Franse of Vlaamse achtergrond. De Utrechtse schilders hebben succes in Rome en halen belangrijke opdrachten binnen. Baburen en Ter Brugghen schilderen hierbij ook lelijkheid; van Honthorst vindt een felle belichting vanuit een verborgen lichtbron uit.
De schilderijen die voor deze gelegenheid naar Utrecht komen, zijn uit de meest prestigieuze collecties en waren nooit eerder samen te zien. Een fascinerende tentoonstelling die ruim zestig bruiklenen bevat, afkomstig uit museale en privécollecties in Europa en de VS, waaronder de Vaticaanse musea, het Louvre in Parijs, Galleria degli Uffizi in Florence, The National Gallery of Art in Londen en The National Gallery of Art in Washington, maar ook uit kerken in Rome. Utrecht, Caravaggio en Europa brengt het Rome van 1600-1630 naar Utrecht en is te zien van 16 december tot 24 maart 2019. Na Utrecht gaat de tentoonstelling naar de Alte Pinakothek in München. 

Mis het niet, tip voor de feestdagen!

 

Reserveren kan via info@bibliotheekkerkrade.nl of 045 - 763 05 20