Spiritualiteit in de klassieke muziek van de 20e eeuw

24 januari 2020, van 14:00 tot 16:00 | HuB. Bibliotheek Kerkrade

Muzieklezing door Pierre Rietrae

Vanaf 1950 zetten componisten doelbewust in op spirituele muziek. Stilstand is hiervan een kenmerk: veel lange noten, weinig dynamiek en geen wringende samenklanken. “Hier ben ik, alleen met stilte” zei Arvo Pärt, componist uit Estland. Voor hem is het voldoende dat één enkele noot prachtig wordt gespeeld.

Verschillende componisten komen aan bod en reacties zijn wisselend: De muziek huilt, zegt een liefhebber; het zijn tranen die heel langzaam over je wangen naar beneden lopen; een ander hoort filmmuziek zonder film; maar ook reacties als: dit schiet niet op; of waar is de muziek.

Pierre Rietrae legt op een gedetailleerde, aanschouwelijke en prettige manier klassieke muziek uit, aan de hand van luistervoorbeelden.

Reserveren via: 045-763 05 20 of info@bibliotheekkerkrade.nl