Russische kunst van Peter de Grote tot na de Revolutie

18 januari 2019, van 14:00 tot 16:00 | HuB. Bibliotheek Kerkrade

Kosten: Leden gratis, niet-leden betalen € 2,50

Lezing door kunsthistorica Doris Schillings

Rusland is tot ca 1700 niet bij Europa betrokken. Peter de Grote kijkt echter bewonderend naar Europa en erkent haar superioriteit in ambacht en techniek. Als gevolg legt hij Europese invloeden op aan Rusland en haar bewoners. 
Zo introduceert hij de chique Europese kunst, die vooral een elegante entourage voor de vorst en de adel moet scheppen. Chique betekent in deze: Barok en Rococo. Gedurende het totalitaire tsaren-regime in de XVIII./XIX. eeuw blijft deze klasse deze stijl in de beeldende kunst navolgen. Dit is niet zo in de niet-beeldende kunsten.

Hier komt geen verandering in tot aan de Revolutie van 1917 en de volgende jaren, met als uitzondering het Realisme van Repin. Pas daarna zijn er contacten met de eigentijdse kunst van Europa. Wanneer men voor de nieuwe Sovjet-samenleving een nieuwe, naar de toekomst gerichte kunst zoekt, wordt Europa in eerste instantie de inspiratiebron. 
Kandinsky, Malevich, El Lissitzky realiseren deze ideale kunst. totdat het Stalinisme na 1925 het einde betekent van deze avant-garde kunst (en wetenschap), die door de propagandakunst van het socialistisch realisme wordt vervangen. 

A.u.b. reserveren via: info@bibliotheekkerkrade.nl of: 045-763 05 20.