Plekken van plezier in en rondom Kerkrade

5 september 2019, van 18:00 tot 20:00 | HuB. Bibliotheek Kerkrade

Kosten: Gratis in het kader van de Monumentenmaand

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Lezing door Olaf Op den Kamp

'Plekken van plezier' is het thema van de Monumentenmaand Kerkrade en de landelijke Monumentendagen 2019.  

Als je aan plekken van plezier denkt, denk je aan parken, musea en dierentuinen. Zo komt in deze lezing het Hambos, in 1932 aangelegd als het eerste wandelpark van Kerkrade, aan bod, evenals de vijvers bij het Hambos die aangelegd werden door de Kerkraadse VVV. In de Anstelvallei ontstond al vroeg de eerste Kerkraadse roeivijver, waar op zomerse zondagen grif gebruik van werd gemaakt totdat de vijver in de jaren 60 door mijnschade in onbruik raakte. In 1944 opende het eerste Kerkraadse museum haar poorten in kasteel Erenstein. Om de mijnwerkers en hun familie te amuseren, legden de Staatsmijnen in 1938 de Botanische Tuin aan. Deze werd ontworpen door landschapsarchitect John Bergmans en heeft een typische opbouw van bloemperken, struikgewas en bomen, waardoor de tuin veel groter lijkt dan ze is. 
Het Kerkraadse Stadspark, ook wel bekend als Hertenpark, werd aangelegd op een voormalige vuilstort. In Eygelshoven ontstond een dierenparkje waar in de jaren vijftig zelfs wisenten getoond werden.

In heel september wordt de Monumentenmaand 2019 gevierd. Bijzonder Nederlands cultuur erfgoed wordt toegankelijk gemaakt voor iedereen in deze maand. In Kerkrade en omgeving worden heel september lang evenementen georganiseerd, dit keer met het thema ‘Plekken van plezier’. Meerdere malen per week vinden zeer diverse activiteiten plaats in Kerkrade, Simpelveld, Aken en Herzogenrath, denk bijvoorbeeld aan een rondleiding in Aken, een busexcusie door het grensgebied of een lezing over natuur of architectuur. 

Reserveren via: info@bibliotheekkerkrade.nl of tel. 045-7630520.
Toegang: In het kader van de Monumentenmaand Kerkrade is deze lezing gratis toegankelijk.