Opkomst van de opera in Italië

15 oktober 2019, van 14:00 tot 16:00 | HuB. Bibliotheek Kerkade

Muzieklezing door Pierre Rietrae

De term “Opera” is afkomstig van “Opera in Musica” en hiermee wordt een toneelstuk bedoeld waarin de tekst gezongen wordt in plaats van gesproken, met begeleiding van een orkest. Het toneelelement is fundamenteel. Indien dit ontbreekt is het een oratorium.
De opera is ontstaan in Florence rond 1585. In het paleis van graaf Bardi kwamen edellieden, musici en dichters bij elkaar: “De Camerata”. Men hield zich vooral bezig met het probleem van een hervorming van de muziek in de geest van de oude Grieken en vond dat de kunst van de oude Grieken hoger stond dan de kunst tot op dat moment in Italië. De Griekse tragedie werd als uitgangspunt genomen en nu wordt ook duidelijk waarom de eerste opera’s vooral gaan over mythologische figuren. De eerste opera’s bestonden hoofdzakelijk uit solopartijen, koren afgewisseld door instrumentale stukjes en het orkest bestond hoofdzakelijk uit edellieden. Deze waren achter het toneel opgesteld en voor het publiek niet zichtbaar. In de Barok gaat de opera als een olievlek over Frankrijk, Engeland en Duitsland/Oostenrijk.

Musicus en voormalig directeur muziekschool Pierre Rietrae legt op een gedetailleerde, aanschouwelijke en prettige manier klassieke muziek uit, aan de hand van luistervoorbeelden. Tijdens de luistermiddagen gaat u vooral genieten, u krijgt achtergrond informatie en u wordt geattendeerd op details en wetenswaardigheden.
Neem goede oren mee, want notenlezen of voorkennis is niet nodig.

Reserveren via 045 - 763 05 20 of info@bibliotheekkerkrade.nl