Literaire Brunch

24 november 2019, van 12:00 tot 14:00 | HuB. Bibliotheek Kerkrade

Kosten: Leden en niet-leden betalen € 7,70, incl. brunch

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Recensent Koen Eykhout over Jan Wolkers

Literaire Brunch @HuB met recensent Koen Eykhout over Jan Wolkers November 2019 Nederland Leest: Winterbloei van Jan Wolkers.

De mooiste natuurverhalen van Jan Wolkers zijn door zijn biograaf Onno Blom bij elkaar gezet in de speciale Nederland Leest uitgave Winterbloei, een schitterende Jan Wolkers van bijna 150 bladzijden, gratis voor bibliotheekleden in heel Nederland (ook voor leden van Bibliotheek Kerkrade e.o.zolang de voorraad strekt!).

Er lijken twee Jan Wolkersen te hebben bestaan. De een was de grote, belangrijke schrijver van baanbrekende boeken als Kort Amerikaans, Roos van vlees, Terug naar Oegstgeest, De hond met de blauwe tong, Gesponnen suiker, De doodshoofdvlinder en uiteraard de all time klassieker Turks Fruit, waarvan de verfilming met Rutger Hauer en Monique van der Ven nog steeds de grootste kaskraker van de Nederlandse bioscopen is. De schrijver Jan Wolkers werd ontdekt door Volkskrant criticus Kees Fens, die in een kort verhaal van de onbekende jongeman het talent zag dat de Nederlandse literatuur het vitalisme gaf dat er zo aan ontbrak. Wolkers was een schrijver als een natuurkracht. In zijn verhalen en romans gebruikte hij van meet af aan beelden die hij aan de natuur ontleende. Natuur betekende voor hem vrijheid, de vrijheid die hij zo miste in zijn gereformeerde opvoeding. In grote oplagen werden zijn boeken gedrukt, geprezen en gelezen. Tot het hem halverwege de jaren tachtig aan inspiratie ontbrak. Hij besloot ermee te stoppen en schreef tot aan zijn dood in 2007 geen fictie meer. Wel gedichten en essays, de een nog mooier dan de ander.

De tweede Jan Wolkers kwam voort uit de eerste. Al zijn boeken dragen een natuurlijk karakter. Ze lijken natuurfenomenen, niet bedacht, maar gegroeid. Dat zijn kennis van de natuur fenomenaal was, bleef niet onopgemerkt. Vandaar dat de VPRO bij hem aanklopte voor een serie natuurfilmpjes, waar hij graag op inging. Meestal gefilmd in zijn enorme tuin bij zijn villa Pomona op Texel, tussen bos en strand bij Den Burg, waren de korte filmpjes van het begin af aan immens populair. Nederland had een nieuwe knuffel opa: Jan Wolkers. Gebogen over regenworm of meikever wist hij op een aanstekelijke wijze de kijker te enthousiasmeren voor de natuur om ons heen. Mensen die nog nooit iets van hem gelezen hadden, sloten die lieve oude man in hun hart om zijn mededogen met al wat leeft.
Beide aspecten, alle twee die Jan Wolkersen, komen aan bod tijdens deze literaire brunch.

 
Reserveren en vooraf betalen via: info@bibliotheekkerkrade.nl of 045-763 05 20.