Jacobus en de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela

31 januari 2020, van 14:00 tot 16:00 | HuB. Bibliotheek Kerkrade

Kosten: Leden graits, niet-leden betalen 2,50

Lezing door Coen Rams

Elk jaar treden mensen in de voetsporen van pelgrims die al sinds de middeleeuwen zijn vertrokken voor een bezoek aan het graf van apostel Jacobus de Meerdere in Santiago de Compostela.

Er wordt wel beweerd dat er net zoveel redenen zijn om op weg te gaan als er pelgrims onderweg zijn. Velen maken deze tocht uit godsdienstige of spirituele overwegingen. Anderen omdat een fiets- of wandeltocht van meer dan tweeduizend kilometer voor hen een sportieve uitdaging is. Voor weer anderen is het juist het moment om een periode af te sluiten voordat men aan iets nieuws begint.
Op weg gaan betekent loslaten, niet alleen het dagelijkse ritme, maar ook familie en de eigen leefwereld. Het einddoel is weliswaar duidelijk en ook de weg er naar toe. Maar onderweg blijft veel onzeker.

Heel wat reizigers die om sportieve of culturele redenen vertrokken zijn, kunnen beamen dat er onderweg meer kan gebeuren dan het louter waarneembare. Heel wat mensen worden onderweg getroffen door de schoonheid van het landschap, gebeurtenissen of ontmoetingen onderweg. Dit alles zorgt voor een diepe ervaring die door de meesten voor de rest van hun leven wordt meegedragen. Er is een leven voor en na de Camino.
De universele vriendschap van pelgrims onderweg mogen ervaren, is nog steeds het mooiste aspect van pelgrimeren.

Fietspelgrim Coen Rams neemt u mee op weg naar Santiago de Compostela en vertelt u over de geschiedenis van deze pelgrimstocht en de rol van Jacobus de Meerdere.
Coen Rams is lid van de werkgroep van de regio Limburg van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob.  (https://www.santiago.nl/limburg )
Ook is hij webmaster van een website van een pelgrimsroute door Limburg (http://www.stjacobspad.nl) en de website van de Broederschap van de Heilige Jacobus de Meerdere (http://www.broederschapheiligejacobus.nl )


Reserveren via: info@bibliotheekkerkrade.nl of via: 045-763 05 20.