Hoe vertolkt zich Impressionisme in muziek

11 december 2018, van 14:00 tot 16:00 | HuB. Bibliotheek Kerkrade

Muzieklezing

Impressionisme is een term uit de kunstgeschiedenis die het eerst werd gebruikt in deschilderkunst. De term impressionisme is ontleend aan het bekende schilderij van Monetmet als titel “Impression: soleil levant (1872).
Het doel van de impressionistische schilders was om meer door suggestie dan door preciezeschildering indrukken vast te leggen. Het heeft iets vluchtigs, het gaat meer om het gevoelen de verbeelding.

Het impressionisme in de muziek komt hieruit voort en is vooral te vinden in Franse muziek en het gaat eveneens om het weergeven van indrukken. Vaak is het onderwerp de natuur. Er is in het geheel geen belangstelling voor psychologische achtergronden en mensen spelen dan ook een geringe rol. De muziek is heel kleurig, werkt met bijzondere klanken en heeft als kenmerk dat het voortkabbelt, dat het onderweg is,maar nergens naar toe gaat.
Ook de invloed van oosterse muziek wordt groter, vanwege kennis over Arabische, Indiase, Afrikaanse, Chinese en Hindoestaanse muziek. Bekende componisten zijn o.a. Eric Satie, Claude Debussy, Paul Dukas, Maurice Ravel en Gabriel Fauré.

Musicus en voormalig directeur muziekschool Pierre Rietrae legt op een gedetailleerde, aanschouwelijke en prettige manier klassieke muziek uit, aan de hand van luistervoorbeelden.
Tijdens deze muzieklezingen gaat u vooral genieten, u krijgt achtergrond informatie en u wordt geattendeerd op details en wetenswaardigheden. Neem goede oren mee, want notenlezen of voorkennis is niet nodig.
Reserveren via: 045-763 05 20 of info@bibliotheekkerkrade.nl