Historische wijnverbinding tussen Rolduc en Mayschoss

13 september 2019, van 14:00 tot 16:00 | HuB. Bibliotheek Kerkrade

Kosten: Lezing gratis, Rolducwijn € 2,00 per glas

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Lezing door Catharina Scholtes

Het Land van Rode heeft een eeuwenoude relatie met Mayschoss, waar het eigenaar van wijngaarden was. Graaf Adelbert van Saffenberg, liet in Herzogenrath Burg Rode bouwen en had in Mayschoss zijn stamkasteel: de Saffenburg. 
Embrico van Mayschoss was  een rijke ambtenaar van de graaf van Saffenberg. Embrico heeft samen met de stichter van Rolduc ”Ailbertus van Antoing”, de meer dan 900-jarige crypte gebouwd. 
Tevens schonk Embrico grondstukken en veel landerijen in het Ahrtal aan Rolduc. Veel wijngebieden verwijzen nog steeds naar de vroegere eigenaren. In 1137 stichtten de Augustijner Koorheren van Rolduc daar een klooster voor vrouwen, Marienthal.  


In 1972 kwam dr. Josef Rüland, een historicus uit Bonn, naar Rolduc waar hij de gemeenschappelijke geschiedenis van Burg Rode, Rolduc en zijn wijngaarden en de Saffenburg in Mayschoss ontdekte. De wijnbouw van Rolduc was inmiddels verdwenen, maar de liefde voor de wijn niet. Snel ontstond via directeur Mgr. Stassen van Rolduc het contact met de Winzergenossenschaft van Mayschoss.  

Directeur Mgr. Stassen was zo gecharmeerd van deze wijn dat hij persoonlijk in zijn Renault de wijn vanuit Mayschoss naar Rolduc haalde.  
Helaas vergat de directeur daarvoor de Nederlandse belasting te betalen. Later werd hij op een van zijn sluipwegen tussen Herzogenrath en Rolduc aangehouden door de douane en geconfronteerd met een belastingclaim. Het gevolg was dat het wijntransport voortaan formeel werd geregeld. De nieuwe relatie tussen Rolduc en Mayschoss werd hiermee bezegeld. 

Elk jaar wordt op de laatste zondag van augustus het abdijwijnfeest te Rolduc gevierd. 
Reserveren: tel. 045-7630520 of info@bibliotheekkerkrade.nl