Goethesteden: Weimar en Jena

3 september 2019, van 14:00 tot 16:00 | HuB. Bibliotheek Kerkrade

Kosten: Leden gratis, niet-leden betalen € 2,50

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Lezing door kunsthistorica Doris Schillings

In het najaar verzorgd de jonge dirigent Luciano Meloni een cyclus over interpretaties van de Faustmythe in de muziek. Faust is een van de belangrijkste werken van Goethe en inspireert nog steeds kunstenaars tot het maken van films, schilderijen, muziek, nieuwe interpretaties van het: 'Zwei Seelen wohnen ach in meiner Brust'. Het thema van #jezielverkopen omwille-van-iets-of-iemand is van alle tijden. 


Om Goethe in zijn eigen tijd te kunnen plaatsen verzorgd Doris Schillings op 3 september 14:00 - 16:00 uur een lezing over de Goethesteden: 'Weimar en Jena'. Steden die een bezoek waard zijn en ook in de herfst/winter genoeg bezienswaardigheden te bieden hebben.

In eerste instantie denkt men bij deze steden aan “Republiek van Weimar” en “Glas uit Jena”. Maar de twee buursteden in Thüringen hebben zo veel meer te bieden. In hun rijke verleden behoren zij tot het hertogdom Sachsen-Weimar-Eisenach. In de XVI. eeuw  woedt er een bittere en bloedige strijd tussen het katholieke en het nieuwe protestantse geloof. Hiervan zijn de Stadtkirche in Weimar en de St. Michaelkerk in Jena stille getuige.


De steden hebben het uitzonderlijke geluk, dat de vorsten ook in het belang van de burgers handelen; soms zelfs met hun eigen kapitaal. Hierdoor kunnen zelfbewuste en vrije burgers een aanzienlijke economische rijkdom verwerven. Er ontstaat een lange bloeiperiode van wetenschappen en kunsten, die zich o.a. uit in de stichting van universiteiten, bibliotheken en kunstscholen, maar ook van zieken- en weeshuizen. 


In Jena is Schiller jarenlang professor, voordat hij de roep van zijn vriend Goethe naar Weimar volgt. Beiden zijn daar de spil van de Weimarer Klassik, een begrip en hoogtepunt in de geschiedenis van de Duitse literatuur.
Waar het meermaals afgebrande en herbouwde Stadtschloss in Weimar een indrukwekkend voorbeeld van vorstelijke architectuur is, heeft dat van Jena moeten wijken voor nieuwbouw.

Vooral Jena ontwikkelt zich in de XIX. eeuw tot een industriestad met Zeiss en Schott als belangrijkste vertegenwoordigers, veel hieraan gerelateerde bouwwerken getuigen er vandaag nog van. Vormgegeven in een stijl die bij het 'Bauhaus' in Weimar wordt geschapen.

Voor beide steden geldt dan ook, dat de historische bouwwerken even boeiend zijn, als de moderne; dat het cultureel erfgoed van even groot belang is, als hetgeen wetenschap en techniek aan ontwikkeling heeft voortgebracht. 

Reserveren via: info@bibliotheekkerkrade.nl of via: 045-763 05 20.    

Voor meer info over de cyclus over Faust zie: Agenda