Gent

4 februari 2020, van 14:00 tot 16:00 | HuB. Bibliotheek Kerkrade

Kosten: Leden gratis, niet-leden betalen € 2,50

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Lezing door kunsthistorica Doris Schillings

Gelukkig heeft Gent in tegenstelling tot veel andere steden de Eerste en de Tweede Wereldoorlog zonder veel vernielingen doorstaan en kan bij een bezoek a.h.w een wandeling door heden en verleden worden afgelegd. Gent is een van de grote steden van Vlaanderen. De burgers waren altijd gesteld op hun vrijheden, die zij met hand en tand tegenover alle heersers bevechten.
De grote bloeiperiode zijn de Middeleeuwen, waarvan nu nog monumentale bouwwerken getuige zijn. Tot in de XVII. eeuw duurt deze bloei, waarna een periode van economische achteruitgang en daardoor cultureel verval volgt. Tegen het einde van de XVIII.eeuw echter luidt een uit Engeland gesmokkeld mechanisch weefgetouw de Industriële Revolutie in op het continent.

Hernieuwde welvaart is het gevolg, die een hernieuwde culturele impuls geeft, waarvan weer monumenten getuigen: in Neo-stijlen uit de eerste helft van de XIX.eeuw, in Art Nouveau uit het einde ervan. Deze opbloei wordt ook internationaal gewaardeerd met de Wereldtentoonstelling, die er in 1913 plaatsvindt en die na afloop op haar terrein weer de impuls geeft voor het “Miljoenenkwartier”, een wijk met luxe villa’s.

Reserveren via: info@bibliotheekkerkrade.nl of via: 045-763 05 20