Frida Kahlo: ik schilder mijn eigen realiteit

3 maart 2020, van 14:00 tot 16:00 | HuB. Bibliotheek Kerkrade

Lezing door kunsthistorica Doris Schillings

Frida Kahlo (1907 - 1954) is een Mexicaanse schilderes, afstammende van een Duitse vader en een Indiaans-Spaanse Mexicaanse moeder. Zij neemt eerste tekenlessen bij haar vader die fotograaf is. Een vreselijk busongeluk in 1925 kluistert haar maanden aan bed en haar moeder moedigt haar aan te gaan schilderen.Ten gevolge van dit ongeluk zal zij haar hele leven lang hevige pijn lijden, zich herhaaldelijk aan operaties moeten onderwerpen en zal zij nooit kinderen kunnen krijgen. In 1928 leert zij haar toekomstige echtgenoot Diego Rivera kennen, een dan al beroemde schilder, die zich vooral voor de Mexicaanse revolutie inzet.Hij is de eerste, die haar uitzonderlijke talent onderkent en haar altijd blijft steunen en aanmoedigen. Ook Frida Kahlo sluit zich aan bij de idealen van de Mexicaanse revolutie en de communistische partij.

Zij ontwikkelt gaandeweg een geheel eigen schilderstijl, die veelal weliswaar onder de titel ‘surrealisme’ wordt genoemd, maar toch een eigen karakter heeft. Haar eigen persoon en leven, naast onderwerpen gerelateerd aan de Mexicaanse geschiedenis en folklore zijn de centrale onderwerpen van haar bijna autobiografische schilderijen.

Haar uitspraak “...ik schilder mijn eigen realiteit” kenschetst inderdaad haar werk. Deze zelfbewuste vrouw gaat in moeilijke omstandigheden consequent haar eigen weg, die niet altijd rechtlijnig verloopt. Haar werken stralen ook door de vaak felle bontheid en de persoonlijke thema’s precies deze expressiviteit uit, die op de toeschouwer een grote aantrekkingskracht uitoefent.

Reserveren via: info@bibliotheekkerkrade.nl of 045-763 05 20.