Die Winterreise

27 maart 2020, van 14:00 tot 16:00 | HuB. Bibliotheek Kerkrade

Kosten: Leden gratis, niet-leden betalen € 2.50

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Muzieklezing door Pierre Rietrae

De Weense componist Frans Schubert (1797-1828) was een bruggenbouwer tussen de klassieke periode van Haydn, Mozart en Beethoven en de romantiek.
Schubert is vóór alles de grootmeester van het lied. En zijn liederen voor zangstem en piano zijn met name door de prachtige begeleiding zeer gevoelig. Ja en de romantiek is de tijd van het mooie verhaal of gedicht.

“Die Winterreise” op gedichten van Wilhelm Müller is een liederencyclus waar in deze lezing op wordt ingezoomd. Wilhelm Müller schreef zijn gedichten en vroeg aan de componist Bernhard Josef Klein op 15 december 1822 of hij er muziek op zou kunnen zetten. Schubert kwam een avond op bezoek bij Klein en zag in zijn kleine bibliotheek de gedichten staan. De teksten trokken hem heel erg aan. Schubert was een breekbaar mens, veel ziek en deze teksten raakten zijn hart. Schubert componeerde in vele genre’s. Samen met Mozart, Telemann en Heiter Villa Lobos behoort hij tot de productiefste componisten. Hij componeerde opera’s, missen, symfonieën, kamermuziek, pianowerken en meer dan 600 liederen.

Musicus en voormalig directeur muziekschool Pierre Rietrae legt op een gedetailleerde, aanschouwelijke en prettige manier klassieke muziek uit, aan de hand van luistervoorbeelden.Tijdens de luistermiddagen gaat u vooral genieten, u krijgt achtergrond informatie en u wordt geattendeerd op details en wetenswaardigheden.
Neem goede oren mee, want notenlezen of voorkennis is niet nodig.

Reserveren via 045- 763 05 20 of info@bibliotheekkerkrade.nl