De vrouwen in de Ilias en de Odyssee

22 maart 2019, van 14:00 tot 16:00 | HuB. Bibliotheek Kerkrade

Lezing door kunsthistorica Doris Schillings

De “Ilias” en de “Odyssee”, misschien geschreven door Homerus, misschien rond 800 v. Chr., zijn de oudste literaire werken uit de Europese cultuur. Na de ondergang van de klassieke wereld raken zij met het Grieks in vergetelheid en worden pas in de Hoge Middeleeuwen herontdekt. Sindsdien zijn de grote helden Agamemnon en Menelaos, Diomedes, Aias en Odysseus, Achilles en Patroklos, Hector en Paris, Aeneas en Deïphobos niet meer uit onze cultuur weg te denken.

Hoewel Helena de aanleiding voor de Trojaanse oorlog is, blijven de vrouwen helaas vaak onderbelicht. Godinnen, halfgodinnen, niet-reële wezens en  mensen-vrouwen spelen en belangrijke rol: de meisjes-onschuld Nausikaa, de voor de politiek geofferde Iphigeneia, de zo verscheidene echtgenotes Helena (de overspelige), Penelope (de trouwe), Andromache (de ideale) en Klytaimnestra de wrekende); en de onbegrepen zieneres Kassandra. Maar ook de mythische sirenen met hun betoverende zang, de tovenares Kirke (die mannen in varkens veranderd) en de nimf Kalypso, die Odysseus jaren onder haar betovering houdt, zorgen ervoor, dat zijn Odyssee in onze woordenschat overgaat. Deze vrouwelijke personages zijn allen bijzondere persoonlijkheden, die men zo ook in de beeldende en niet-beeldende kunsten tegenkomt.

N.a.v. de Boekenweek, thema: 'Het beeld van de Vrouw'.
A.u.b. reserveren via: info@bibliotheekkerkrade.nl of: 045-763 05 20.