De kathedralen van Parijs en Chartres

3 december 2019, van 14:00 tot 16:00 | HuB. Bibliotheek Kerkrade

Kosten: Leden gratis, niet-leden betalen € 2,50

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Lezing door kunsthistorica Doris Schillings

De kathedralen van Parijs en Chartres vormen het kernland van het ontstaan van de Franse Gotiek. Beiden zijn zij gewijd aan Onze Lieve Vrouwe, maar helaas heeft Maria hen niet voor het noodlot behoed. De rode vlammen op het dak van de Notre Dame in Parijs staan ons nog allen voor ogen. Dezelfde catastrofe in Chartres heeft in 1194, 825 jaar eerder, plaatsgevonden en tot de vrijwel volledige verwoesting geleid. Beide kathedralen zijn katholieke kerken, maar veel meer dan enkel liturgische bouwwerken. Bij de bouw ervan is zoveel meer van belang, zoals Ken Follett boeiend beschrijft in zijn roman “The Pillars of the Earth”. 

De Notre Dame en Chartres hebben niet alleen een enorme impact op de stad en de streek. Het dan geldende beeld van God, de wereld en de mens is weergegeven in steen en glas. De afmetingen en proporties hebben symbolische betekenis. De licht metafysica geeft aan waar, hoeveel en welk licht naar binnen dient te vallen. Het beeldprogramma brengt het menselijke geloven en weten tot uiting.

In deze tijd ziet men weten en geloven nog niet als tegenstellingen, maar als twee zijdes van een medaille. Opvattingen over theologie, filosofie en wetenschap nemen materiële, zichtbare vorm aan in twee bouwwerken van bijna bovenaardse schoonheid. Gevel- en portaalsculpturen en het glas-in-lood van de grote Gotische vensters zijn hier voorbeelden van, maar ook de volmaakte harmonie van de architectuurelementen: pijlers en zuilen, diensten en kapitelen, bogen en gewelven. 

Reserveren via: info@bibliotheekkerkrade.nl of via: 045-763 05 20.