De jodiumdokter

12 december 2018, van 14:00 tot 16:00 | HuB. Bibliotheek Kerkrade

Kosten: Gratis

Boekpresentatie

Auteur Jan Rietveld is  te gast @HuB. Bibliotheek Kerkrade. Na vijf jaar onderzoek, talloze gesprekken met familie en ooggetuigen en de vrijwilligers van Schacht Nulland is het nu zover: 'De Jodiumdokter' - het 430 pagina's tellende boek over Ben Veraart, arts van de Domaniale mijn tussen 1923 en 1958 is klaar. In 430 pagina's komen niet alleen behandelingen en belevenissen op de oudste mijn van Europa aan bod. Ook het gezinsleven wordt uitvoerig beschreven, waardoor een tijdsbeeld van Kerkrade tussen met name de twee wereldoorlogen wordt gegeven. 

Ben Veraart promoveerde in 1925 tot doctor in de geneeskunde aan de Gemeentelijke Universiteit van Amsterdam. In zijn proefschrift beschreef hij een nieuwe methode van wondverzorging. Daarbij stond de ongevallenafdeling van de Domaniale Mijn als praktijkvoorbeeld centraal. Waar dagelijks een paar duizend mijnwerkers en honderden paarden in de weer zijn deden zich heel wat kleine en grote ongelukken voor. Door de aanpak van 'De Jodiumdokter' daalde het ziekteverzuim spectaculair; met zestig procent per maand. Ook werden onnodige amputaties voorkomen. Gevolg was dat minder gezinnen in armoede terecht kwamen.

'De Jodiumdokter' schetst het leven van Veraart, geboren in 1887 en overleden in 1966. Deze middag zal Jan Rietveld over de totstandkoming van het prachtig ogende en heel fijn leesbare boek vertellen.
Een ieder is van harte welkom, er is volop de gelegenheid vragen te stellen. Boekhandel Deurenberg, waar het in eigen beheer uitgegeven boek ook daarna verkrijgbaar is, zal de boekverkoop verzorgen en Rietveld zal signeren. Omdat het bijna kerst is, kunt u het boek meteen feestelijk laten inpakken.
De toegang is gratis, a.u.b. wel vooraf reserveren via: info@bibliotheekkerkrade.nl of: 045-763 05 20.