Bach en zijn Weihnachtsoratorium

22 november 2019, van 14:00 tot 16:00 | HuB. Bibliotheek Kerkrade

Kosten: Leden gratis, niet-leden betalen € 2,50

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Muzieklezing door Pierre Rietrae

Het Weihnachtsoratorium bestaat uit 6 afzonderlijke werken, die wel inhoudelijk met elkaar verbonden zijn, geschreven voor de periode van kerst 1734 tot en met driekoningen 1735.

Wat is een oratorium?
Een oratorium is een omvangrijk vocaal werk met een veelal geestelijke inhoud voor orkest, zangsolisten en koor, waarbij veelal een verteller de drager van de handeling wordt. In tegenstelling tot een opera heeft een oratorium geen decor en speciale kostuums en wordt er in een oratorium niet geacteerd. Als een oratorium het lijdensverhaal van Christus als onderwerp heeft, spreekt men van een passie, passion.

Het werk is in 1734 ontstaan en bestaat dus uit 6 delen voor eerste kerstdag, tweede kerstdag, derde kerstdag, nieuwjaar, de zondag na nieuwjaar en Driekoningen. In 1734 viel de zondag na kerst op 2e kerstdag en daarom is er geen speciaal deel voor deze zondag. Hieruit blijkt weer eens dat een componist schreef voor het moment en niet voor de eeuwigheid.Het oratorium handelt over de geboorte van Christus, de belevenissen van de herders, de naamgeving en het bezoek van de 3 wijzen uit het oosten.

Musicus en voormalig directeur muziekschool Pierre Rietrae legt op een gedetailleerde, aanschouwelijke en prettige manier klassieke muziek uit, aan de hand van luistervoorbeelden.Tijdens de luistermiddagen gaat u vooral genieten, u krijgt achtergrond informatie en u wordt geattendeerd op details en wetenswaardigheden.
Neem goede oren mee, want notenlezen of voorkennis is niet nodig.

Wel een plaats reserveren via 045 - 763 05 20 of info@bibliotheekkerkrade.nl