Architectuur en cultuurgeschiedenis van het theater

22 februari 2019, van 14:00 tot 16:00 | HuB. Bibliotheek Kerkrade

Kosten: leden gratis, niet-leden betalen € 2,50

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Lezing door kunsthistorica Doris Schillings

De eerste theaters zijn in Griekenland gebouwd ongeveer 2.500 jaar geleden. Aan de geniale opbouw hiervan is sindsdien nauwelijks iets veranderd. De toeschouwers zitten op oplopende halfronde rijen rondom het toneel, dat door een muur als  scenografie is afgesloten. 
De functie van het toneelspelen is in de verschillende culturen echter wel anders. De catharsis-functie van de Grieken betekent, dat men door het meebeleven van vreugde en leed op het toneel zelf gezuiverd wordt. De Romeinen zien toneel meer als amusement.

In de Middeleeuwen worden stichtelijke mysteriespelen opgevoerd naast de grollen van rondtrekkende toneelgezelschappen. Voor de Renaissance zijn typisch het Shakespeareaanse theater, dat de toeschouwer wil meeslepen, de besloten hoftheaters van de vorstenhoven, de rondtrekkende gezelschappen van de commedia dell’arte, maar ook de eerste stedelijke theaters (Teatro Olimpico in Vicenza). 

Vondel in het barokke humanisme pleit voor 'lering en vermaak'.  Na de Franse Revolutie streven in de XIX.eeuw theaters naar de verspreiding van cultuur onder de gewone burgers. 

Tegenwoordig lijkt het vaak vooral de individuele expressie van regisseur of acteur. Hoe dan ook, het toneel, het naspelen van het echte leven of juist het verbeelden van mogelijke andere realiteiten is sinds eeuwen een belangrijk aspect van de Europese cultuur. 

A.u.b. reserveren via: info@bibliotheekkerkrade.nl of: 045-763 05 20.