Tolkien

15 mei 2020, van 14:00 tot 16:00 | HuB. Bibliotheek Kerkrade

Kosten: Leden gratis, niet-leden betalen € 3,00

Boek & Film

De film: Tolkien vertelt over de jeugdjaren van de visionaire schrijver J. R. R. Tolkien (Nicholas Hoult), waarin hij vriendschap, moed en inspiratie vindt bij een groep gelijkgestemden op zijn school. Hun band wordt in de loop der jaren alleen maar sterker, maar dreigt met het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog te breken. Al deze ervaringen en de liefde voor zijn muze Edith Bratt (Lily Collins) inspireerde Tolkien tot het schrijven van zijn wereldberoemde `Midden Aarde‘-romans.

De Finse regisseur Dome Karukoski maakte deze  film over de jonge jaren van John Ronald Reuel Tolkien, de auteur van boeken als The Hobbit en The Lord of the Rings. Terwijl hij in het hoofd van de schrijver probeerde te kruipen, kwam hij opvallend veel overeenkomsten met zijn eigen leven tegen.
"Ik was twaalf toen ik The Lord of the Rings las. Ik ging toen door een moeilijke periode. Ik groeide op zonder vader, ik werd gepest, ik was een outsider en we waren thuis arm. Toen ik meer over Tolkien begon te lezen, kwam ik tot de ontdekking dat onze verhalen veel gelijkenissen vertonen.' 

In het leven van Tolkien speelde zijn vriendschap met Geoffrey Smith, Robert Gilson en Christopher Wiseman, met wie hij aan de King Edward's School in Birmingham studeerde, een grote rol. Met hen richtte Tolkien een geheim genootschap op, dat T.C.B.S. (Tea Club and Barrovian Society) werd genoemd. Voor Karukoski was Tolkien de eerste film die hij buiten Finland maakte. De productie kostte hem in totaal 2,5 jaar. 


Toegang voor biebleden gratis; niet-leden betalen € 3,00.
Vooraf reserveren: info@bibliotheekkerkrade.nl of: 045-763 05 20.