Muzieklezing: Klassieke muziek in de 20ste eeuw - geannuleerd

23 oktober 2020, van 14:00 tot 16:00 | Hub.Bibliotheek Kerkrade

Kosten: gratis leden, €2,50 niet-leden

Musicus en voormalig directeur muziekschool Pierre Rietrae legt op een gedetailleerde, aanschouwelijke en prettige manier klassieke muziek uit, aan de hand van luistervoor-beelden. Tijdens de lezing gaat u vooral genieten, u krijgt achtergrond informatie en u wordt geattendeerd op details en wetenswaardigheden. Neem goede oren mee, want notenlezen of voorkennis is niet nodig.

Het onderwerp van deze muzieklezing past bij oktober: de Maand van de Geschiedenis. Met dit jaar het thema oost-west.

Het meest beruchte relletje uit de muziekgeschiedenis speelt zich af op 29 mei 1913 in het gloednieuwe Theatre des Champs-Elysees in Parijs. Die avond worden 4 balletten opgevoerd. 3 klassieke en de première van de Russische componist Stravinsky: Le Sacre  du Printemps. Nooit eerder heeft een componist getracht oerkrachten, heidense rituelen op muziek te zetten. Het is een ritueel waarbij een lenteoffer wordt gebracht. Het was teveel voor het publiek. Het is het begin van een nieuw tijdperk waar ritmische structuren veranderen, waarin de toonladder wordt losgelaten en zelfs de instrumenten op een andere manier bespeeld worden. Gedurfde composities ontstaan waarbij stromingen blijven en stromingen verdwijnen.