250 jaar Beethoven

10 december 2019, van 14:00 tot 16:00 | HuB. Bibliotheek Kerkrade

Muzieklezing door Pierre Rietrae

Een Amerikaanse econoom in 1990 schreef: “Het leven is zo slecht nog niet als u voor een tientje alle pianosonates van Beethoven kunt kopen en er tien jaar naar kunt luisteren”.

Net als Mozart is Beethoven een briljant pianist, hij worstelt met het leven en met de liefde. Hij trouwt nooit en begint al op jonge leeftijd last te krijgen van doofheid. In 1802 is hij 32 en schrijft: “ik ben bang dat de mensen ontdekken dat ik doof ben”, maar in zijn muziek vinden we alle emoties terug: niet alleen verdriet en woede, maar ook geluk en lieflijkheid. Beethoven is een opstandig mens en op een feest zegt hij tegen een edelman: “Er zijn op deze wereld duizenden prinsen, maar er bestaat slechts één Beethoven".

In de klassieke muziek is hij een reus waar iedereen tegenop kijkt, een man die zijn tijd ver vooruit is, een componist die door zijn doofheid niet onder de mensen kan zijn, maar wel van ze houdt. En dat laat hij horen. Hij geeft klassieke muziek een ziel.

Musicus en voormalig directeur muziekschool Pierre Rietrae legt op een gedetailleerde, aanschouwelijke en prettige manier klassieke muziek uit, aan de hand van luistervoorbeelden. Tijdens de luistermiddagen gaat u vooral genieten, u krijgt achtergrond informatie en u wordt geattendeerd op details en wetenswaardigheden.
Neem goede oren mee, want notenlezen of voorkennis is niet nodig.

Wel een plaats reserveren via 045- 7630520 of info@bibliotheekkerkrade.nl